Hva er hjemmeundervisning

Flere og flere foreldre velger å gi sine barn hjemmeundervisning, noen for en periode, andre for hele skoleløpet. HU er undervisning av grunnskolen i hjemmet, som foreldrene selv tar ansvaret for.

Det er opplæringsplikt i Norge, men ikke skoleplikt, og foreldrene tar dermed selv det fulle ansvaret for opplæringen, men man blir tett fulgt opp av kommunen via utnevnte tilsynsførere. Det er opp til hver enkelt kommune hvordan dette tilsynet skal foregå, og praksisen er forskjellig i de enkelte kommunene.

I Norge antas det at det nå er rundt 3-400 barn som hjemmeundervises, og tallet har økt veldig de siste årene. I USA og Australia er HU veldig vanlig,  i Australia er det rundt 15000 av 3,7 millioner skolebarn som får HU og i USA er det rundt 2 millioner, som tilsvarer ca 3,4 %.

Det er mange årsaker til at foreldre velger HU for barna sine, noen gjør det for en periode pga reising, det kan være religiøse årsaker, enkelte gjør det pga mobbing,  troen på at utdanningssystemet ikke er godt nok, eller det kan f.eks være på grunn av sykdom, mm.

Hva kreves for å drive hjemmeundervisning?
Det er ingen krav til foreldrenes utdannelse, alle kan hjemmeundervise sine barn dersom de ønsker det. Men det må avtales med kommunen før man setter igang. Les mer om dette HER (hvordan starte med HU)
Det er også viktig at både barnet og forelderen/foreldrene er motiverte for dette, og virkelig ønsker HU. Man må bruke mye tid på å se og lytte til barnet, og gi dem det de har behov for. Poenget er at barnet skal trives, og få lært det som de har rett til å lære. Om man får opp lærelysten og motivasjonen vil de suge til seg informasjon som svamper.

Vi har et forbund for hjemmeundervisere i Norge; Norsk Hjemmeundervisningsforbund, link HER. Det anbefales å melde seg inn der, det er alltid greit å ha flere støttespillere rundt seg.

uteskole, hjemmeundervisning

#hjemmeskole #hjemmeundervisning #hverdag #gladebarn

Lik og del gjerne

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *